در اين مطلب مي خواهيم مسافران خود را به بخشي از شگفت انگيزترين روستاهاي كشور ببريم. پس هر چه زودتر شال و كلاه كنيد و وقت را از دست ندهيد. شما مي توانيد به روستايي برويد كه هنوز مردمانش به همان سبك و سياق گذشته زندگي مي كنند و با وسايل ارتباطي امروزي آشنايي زيادي ندارند يا حتي مي توانيد روستايي را براي گردش انتخاب كنيد كه مردمانش هنوز در خانه هاي صخره اي زندگي مي كنند.
حتي اگر مي خواهيد به جايي خوش آب و هوا برويد ما روستاي سيلوانا را به شما پيشنهاد مي كنيم. روستايي كه به گفته كارشناسان خالص ترين اكسيژن دنيا در آنجا وجود دارد. پس در اين روستا تا مي توانيد نفس عميق بكشيد.
جايي شبيه رويا
سو در زبان تركي به معناي آب و باتان هم به معني فرو رفتن است. چون بافت خاك در اين منطقه طوري است كه آب به راحتي در آن نفوذ مي كند نام منطقه را سوباتان گذاشته اند. روستاي سوباتان جزو ييلاق هاي ليسار است و در 30 كيلومتري شهرستان تالش قرار گرفته.
اين منطقه به دليل آب و هواي مناسب و مناطق ديدني و زيبايي كه دارد مورد توجه بيشتر گردشگران است. روستايي با يك دره وسيع كه از چهار طرف توسط كوه هاي بلند محاصره شده است. نزديك غروب هم معمولا هواي مه آلود ميهمان مردم روستاست كه باعث شده تا گردشگران اين منطقه را به عنوان آلپ ايران معرفي كنند.
كريم رحماني، مسئول حقوقي اداره محيط زيست شهرستان تالش در اين باره مي گويد: «زندگي در اين روستا در 6 ماه اول سال جريان دارد و با آمدن فصل پاييز و شروع سرما، مردم به قشلاق مي روند. در واقع فقط 8 خانوار هستندكه هميشه در اين روستا ساكن اند و بقيه بعد از سرد شدن هوا به ارتفاعات پايين تر مي روند.»
يكي از ديدني هاي اين روستا آبشار 50 متري ورازان است كه آب آن هميشه و حتي در فصل تابستان هم بسيار سرد است. البته يك غار طبيعي هم در اين روستا ايجادشده كه مردم مي گويند داخل آن گنج مي توان پيدا كرد. به همين دليل نام آن را «غار گنج خانه» گذاشته اند اما رحماني اعتقاد دارد كه اينها شايعاتي است كه خود مردم درست كرده اند و تا الان هيچ گنجي از اين غار بيرون نيامده.
«ورودي غار به اندازه يك انسان است اما وقتي به پنج تا شش متري غار مي رسيد مسير هر لحظه تنگ تر مي شود، به طوري كه در ادامه راه بايد چهار دست و پا تا انتهاي غار را حركت كنيد. اين غار بسيار تاريك و نمور است، به همين دليل تا الان كسي موفق نشده تا انتهاي غار را طي كند.»
يكي ديگر از جاذبه هاي روستا دره سقوط آزاد است. در يكي از مناطق سوباتان زميني صاف و هموار وجود دارد كه پشت آن يك ديوار 90 درجه به شكل طبيعي قرار گرفته. فكر كنيد در حال قدم زدن روي چمن هاي صاف و نرم روستا هستيد كه يك دفعه زير پايتان خالي مي شود.
ارتفاع اين دره در حدود يك كيلومتر است و به همين دليل به آن جهنم دره هم مي گويند: «در اواخر فصل بهار شقايق هاي وحشي در اين منطقه مي رويد كه به منطقه زيبايي خاصي مي دهد و باعث دل انگيز و معطر شدن هواي روستا مي شود.»
به گفته رحماني در اين روستا بازار چه سنتي هم وجود دارد كه شما خيلي راحت مي توانيد كالاهاي محلي مورد نيازتان را از آنجا خريداري كنيد، از محصولا دامداري و كشاورزي گرفته تا صنايع دستي: «در سوباتان خانه ها را با استفاده از چوب مي ساختند اما چند سالي است كه بافت خانه ها تغيير كرده و سنگ و بلوك جاي چوب را گرفته اند.»
جالب است بدانيد كه سوباتاني ها هنوز هم عروسي هايشان را به شكل سنتي اجرا مي كنند، يعني آقا داماد به خانه همسرش مي رود و بعد از يك جشن ساده راهي خانه بخت مي شوند: «داماد دهنه اسب عروس خانم را مي گيرد و به سمت خانه خودشان حركت مي كنند. مردم هم با دست زدن و نقاره زني آنها را همراهي مي كنند تا زندگي مشتركشان را شروع كنند.»
اگر براي تعطيلات به اين روستا برويد شايد شانس با شما يار باشد و بتوانيد شاهد يكي از اين عروسي هاي سنتي و محلي شويد و كلي عكس يادگاري از ديدني هاي اين مراسم و خود روستا بگيريد.
اينجا فقط نفس بكش
مي گويند اين روستا يكي از پاكترين هواها را دارد، جايي كه مي توانيد با همه وجودتان نفس عميق بكشيد و هوايي سالم را به ريه هاي خود هديه كنيد.
از روستاي سيلوانا حرف مي زنيم. روستايي در 30 كيلومتري شهر اروميه كه مياندو دره واقع شده است. در اين روستا درختان گردوي كوهي، درختان سيب و درختان جنگلي زيادي چهره روستا را بيش از پيش زيبا كرده است.
بهروز خان محمدي، باستان شناس اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري اروميه از اين روستا اينطور برايمان مي گويد: «وجود انبوه اين درختان و آب دره هاي سيلوانا كه در پشت سد شهر چاي همه دست به دست هم داده تا اين روستا به عنوان يكي از مناطق جهان كه داراي پاكترين هواست معرفي شود.».
دره هاي سرسبز بنار و مليان و چشمه هاي متعدد آب شيرين مانند چشمه كاني تابر و چشمه چل آشان زيبايي خاصي را براي اين روستا به ارمغان آورده.
آقاي باستانشناس در ادامه مي افزايد: «آبشار سوله دوكل با ارتفاع 40 متر در اين منطقه قرار داردكه به ديدني هاي اين روستا افزوده است. شما در اين روستا به راحتي مي توانيدشاهد رويش انواع گياهان صنعتي و دارويي مانند كتيرا، گل گاوزبان، شيرين بيان، پونه و ... باشيد.»
به گفته خان محمدي خانه هاي روستاي سيلوانا معماري جالبي دارند و به شكل پلكاني ساخته شده اند: «در اين خانه ها اهالي خانه هاي بالادستي مي توانند از سقف خانه هايي پاين دستي به عنوان حياط استفاده كنند.»
مدادرنگي ها روي بومي از طبيعت
در روستاي «دره پرآب» ايلام، محلي وجود داردكه به آن «تنگه ارغوان» مي گويند. جايي كه در ميان گردشگران به عنوان «دره مدادرنگي» معروف شده است. در اين دره تا چشم كار مي كند، گل هاي ارغوان ديده مي شوند.
گل هايي كه براي رشد نياز به نور خورشيد دارند و فروردين ماه بهترين زمان براي رويش اين گل هاي زيبا و خوش آب و رنگ است. «اين تنگه در مسير ايلام به شيروان قرار دارد و طول آن به 10 متر مي رسد. در اين محدوده درخت هاي ارغوان زيادي رشد مي كندكه باعث زيبايي منطقه شده است.»
محمد نوراللهي، مسئول روابط عمومي ميراث فرهنگي ايلام با گفتن اينها در ادامه توضيح مي دهد: «درخت هاي ارغوان در هنگام تابش مستقيم آفتاب، رنگ قرمز روشن به خود مي گيرند اما بعد از نزديك شدن به غروب خورشيد و قرار گرفتن در سايه، رنگشان تبديل به بنفش مي شودكه اين تبديل رنگ ها زيبايي منطقه را دوچندان كرده است.»
در واقع به همين خاطر است كه گردشگران لقب دره مدادرنگي را به اين منطقه داده اند. شايد اگر در فروردين ماه گذرتان به اين دره بيفتد شاهد نقاشي طبيعت با جعبه اي از مدادرنگي روي بوم طبيعت باشيد. جايي كه رنگ ها در قالب درختان و طبيعت جلوه زيبايي را به نمايش گذاشته اند.
البته شما تنها در روستاي دره پرآب نمي توانيدشاهد زيبايي هاي طبيعت باشيد چرا كه روستاهيشگفت انگيز در كشورمان زياد است و نوشتن درباره هر كدام از آنها شايد بيشتر از يك مجله فضا بخواهد.
ميمند، روستايي در دل صخره ها
اين روستا در شهر بابك كرمان جا خوش كرده است. جايي در 40 كيلومتري شهر كرمان، روستايي كه باستان شناسان معتقدندن مردم آن را با دست هاي خودشان و ابزارآلاتي كه در آن زمان در اختيار داشتند بر روي صخره هاي كوه كنده اند تا با آرامش كامل در آنجا زنندگي كنند و از خطرات احتمالي دشمنان در امان بمانند.
آنها براي ساختن خانه هايشان دور تا دور چند كوه به هم چسبيده را كنده اند. در داخل اين كوه ها چهارصد اتاق وجود دارد كه در زبان محلي به آن كيچه مي گويند. ارتفاع اين كيچه ها 2 متر است و هر كدام از اين كيچه ها 16 تا 20 متر مساحت دارند. بعد از رد شدن از يك راهروي باريك كيچه ها تقسيم مي شوند. يكي از كيچه ها براي انباري علوفه، يكي براي سكونت و يكي را هم براي داماد خانواده در نظر مي گرفتند.
به گفته محمد مهدي افضلي، مدير روابط عمومي ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان كرمان مردم روستاي ميمند اعتقاد داشتند كه دامادشان بايد جدا از آنها و به تنهايي زندگي كند و هر از گاهي به همسرش سر بزند و او را به خانه خودش ببرد.
«وسط كيچه ها محل قرار گرفتن اجاق و روشن كردن آتش بود. مردم ميمند در آن زمان زرتشتي بودند و براي آتش احترام خاصي قائل مي شدند. آنها حتي ارتفاع درهاي خانه را آنقدر كوتاه ساخته بودند تا اگر كسي خواست وارد خانه شود با حالت تعظيم اين كار رات انجام دهد كه در آن زمان يك نوع اداي احترام به آتش بود.»
اگر امروز به سقف كيچه هاي اين روستاي دو هزار ساله نگاهي بيندازيد به دليل روشن كردن آتش در طول ساليان دراز سياه شده است. دود آتش از روزنه هاي سقف رد مي شد اما كربن ناشي از آتش در صخره هاي كوه باقي مي ماند كه باعث استحكام بيشتر خانه ها و ايزوگام شدن سقف ها مي شد. «الان ديگر اهالي روستا در كيچه ها آتش روشن نمي كنند.»
اهالي روستاي ميمند زمان سنج هم داشته اند، آنها با سوراخ كردن قسمت شرقي و غربي سقف هايشان از محل قرار گرفتن خورشيد باخبر مي شدند و زمان را مي دانستند.
مردم اين منطقه هنوز هم از لباس هاي محلي و سنتي براي پوشش خود استفاده مي كنند و گويش آنها قديمي پهلوي است. زباني كه ريشه در پارسي ساساني دارد. حالا اگر دوست داريد با اين كيچه نشينان آشنا شويد اين سفر مهيج را از دست ندهيد.
ميزبان كندوي عسل شويد
اگر دوست داريد بدانيد زندگي در كندوهاي عسل به چه شكل است بايد به 50 كيلومتري تبريز برويد، به روستايي كه از دور به شكل كله قند و كندوي عسل است. اهالي اين روستا خانه هاي خود را در دل صخره ها علم كرده اند. اين روستا چيزي در حدود 500 تا 600 كله قندي قابل سكونت داردكه هر كدام از كله قندي ها 3 تا 5 طبقه هستند.
«معمولا طبقه همكف براي نگهداري حيوانات استفاده شده و به نوعي آغل گوسفندان است. طبقه دوم تا چهارم هم بيشتر كاركرد مسكوني دارد و اهالي از طبقه آخر معمولا به عنوان انباري استفاده مي كنند.»
-
خدمات درماني و مشاوره ترك اعتياد
-
مرجع معتبر خريد انواع گيفت كارت
اينها را تراب محمدي، ميدر كل ميراث فرهنگي و گردشگري آذربايجان شرقي مي گويد و در ادامه برايمان تعريف مي كند: «روستاي كندوان بيش از شش هزار سال قدمت دارد و باستان شناسان كشف كرده اند كه از هزار و ششصد سال قبل، مردم براي زندگي به اين منطقه آمده اند و اين روستا را روي صخره ها به وجود آورده اند. اين تحقيقات نشان مي دهد از همان سال، ساختن خانه هاي عمودي يا همان آپارتمان نشيني در بين مردم منطقه رايج شده است.»
به گفته محمدي هر كدام از اين كله قندي ها يك در جداگانه داردكه از طريق راهروهايي شيب دار به طبقات بالايي متصل مي شوند. جالب است بدانيد اين خانه ها بسيار مقاوم هستند و در طول تابستان سرما و در زمستان گرماي محيط را حفظ مي كنند.
«از آنجا كه ضخامت سنگ هاي صخره ها زياد است جابجايي هوا خود به خود انجام مي شود و اين خانه ها نه خيلي گرم و نه8 خيلي سرد هستند. حتي مردم قسمتي از اين كله قندي ها را به حمام عمومي تبديل كرده اند و با استفاده از سفالينه ها به جاي لوله كشي و قرار دادن درهاي هشتي اين حمام را هميشه گرم نگه مي دارند و از آن استفاده مي كنند.»
جالب است بدانيدكه مردم كندوان هنوز هم با همان شيوه سنتي زندگي مي كنند و خبري از گاز، برق و آب لوله كشي شده در اين روستا نيست. «چون صخره ها از جنس آهك هستند استفاده از گاز طبيعي ممكن است باعث تخريف اين خانه ها شود و براي همين مردم همچنان با نفت، غذا درست مي كنند و گرم مي شوند.»
شغل مردم اين منطقه دامپروري و كشاورزي است و اهالي با هنر معرق كاري، منبت كاري و توليد روسري هاي كلاغه اي براي خودشاندرآمدزايي مي كنند.
ادعا مي شود كه آب اين روستا براي كساني كه سنگ كليه دارند خاصيت درماني دارد و بعد از يك هفته نوشيدن از اين آب، مشكلشان برطرف مي شود. «در زمان هاي قديم مردم به اين روستا مي آمدند و براي خوردن آب اين روستا صف هاي طولاني تشكيل مي دادند تا بيماريشان برطرف شود. حتي بعضي از آنها تا يك هفته در روستا مي ماندند.»
در دنيا سه روستاي صخره اي وجود دارد كه كندوان يكي از آنهاست. روستاهايي كه در آمريكا و تركيه قرار دارند تبديل به هتل شده اند و كندوان تنها جايي است كه هنوز هم مردم در آن به شكل گذشته زندگي مي كنند.
البته كندواني ها هم بيكار ننشسته اند و قسمتي از اين كله قندي ها را به هتل پنج ستاره تبديل كرده اند. «اين هتل، 15 اتاق با همه امكانات دارد تا وقتي گردشگران به اين روستا مي آيند بتوانيم به خوبي از آنها پذيرايي كنيم.»
پس اقامت در اين هتل صخره اي را از دست ندهيد. به خصوص اگر از بيماري سنگ كليه رنج مي بريد. شايد آب درماني اين روستا كمكي به بهبود بيماريتان كند.
- شنبه ۱۹ مهر ۹۹ ۱۱:۵۹
- ۲۱ بازديد
- ۰ نظر