روزنامه توريسم: روستا يعني جريان زندگي، تلاش بي وقفه، شاكر بودن و چشم به آسمان داشتن؛ روستا رگ حيات هر كشوري است؛ رگ هايي كه خون توليد در آن جاري است و تداوم حيات هر روستا تضميني است براي حيات كل كشور. روستا هنوز هم تداعي كننده عشق و صفا و صميميت است، همدلي مردم، هم صدايي همه و پاكي و بي ريا بودن.
در روستا، هيچ كوچه اي به درهاي بسته ختم نمي شود و هيچ بن بستي از چشم كوچه ها پنهان نمي ماند. در باغ هاي اينجا، هيچ غنچه اي از ترافيك نسيم دلگير نمي شود و هيچ بادي از گرده هاي مسافر امان نمي گيرد. هواي خوش و بوي گل و تا چشم كار مي كند سبزه و درخت؛ يك روستا، سرشار از حس و حال خوش و پر از شادابي است. با اين همه آرامش و نشاط، اگر نخواهيم لااقل ساعاتي را در فضاي دل انگيز روستا سپري كنيم، به نوعي كم آورده ايم. به خصوص از اين پس كه روستاها در تنهايي نفس مي كشند. شايد بهتر باشد ما هم به جرگه روستاگردان بپيونديم؛ مگر غير از اين است كه روستاهاي ايران در كنار داشتن زيباترين فضا، خونگرم ترين و ساده دل ترين مردمان را در خود جاي داده اند؟
با اين وصف، درنگ جايز نيست و تنها يك نكته مي ماند؛ اين كه آيا روستاها و روستاييان، باز هم آماده پذيرايي از اين ميهمانان ناخوانده خود هستند، يا نه؟ در روستاها، شادي ها و غم ها تقسيم مي شوند. آدم هاي روستا به هم نزديك ترند و آنجا كه همسايه از حال همسايه خبر دارد؛ آدم هايي كه هميشه در جست و جوي زندگي آرام و به دور از ازدحام شهرها هستند، تصويري شاعرانه از روستا در ذهن خود دارند و براي همين است كه خيلي وقت ها مي گويند خوشا به حال اين روستا؛ روستايي كه خبر از بوق هاي پي در پي ماشين ها و هياهوي شهرنشيني ندارد.
سفر به روستاي فلفلي در كوير سبزوار
يكي از نمودهاي كهن روستاي فرومد، «مسجد جامع» آن است؛ بنايي شگفت انگيز كه هر بيننده اي را به حيرت وا مي دارد. اگر به اين روستا سفر كرديد، يقين بدانيد كه عظمت اين بنا چنان خواهد بود كه ناخودآگاه براي ديدار از اين مسجد خواهيد شتافت.
گفته مي شود مسجد جامع «فرومد» سبزوار كه به لحاظ معماري نيز جايگاهي ويژه دارد، روي بقاياي يك آتشكده بنا شده است. كمتر روستايي را در ايران مي توان يافت كه دو چهره برجسته؛ يكي در ادبيات و ديگري در تاريخ داشته باشد، اما روستاي «فرومد» اين ويژگي را داراست.
«ابن يمين فريومدي» شاعر قطعه سراي اواخر قرن هفتم و هشتم هجري و «شيخ حسن جوري» از رهبران نهضت سربداران، هر دو از همين خطه هستند و مزارشان نيز در همين جاست. اگر بتوانيد در خانه اهالي باصفاي فرومد، شب را به صبح برسانيد كه فوق العاده است، اما اگر مي خواهيد شب در هتل اقامت كنيد، پيشنهاد ما رفتن به نزديك ترين شهر بزرگ پيش روي تان، يعني سبزوار است كه از جاده اصلي شاهرود- سبزوار، حدود 54 كيلومتر فاصله دارد.
بنا بر فصلي كه به فرومد سفر مي كنيد، مي توانيد انار، انگور، انجير، گردو، توت، شاتوت، فلفل قرمز و گياهان دارويي چون مرزه و شيرين بيان را از اينجا به خانه ببريد، هرچند فلفل قرمز، كنجد و ادويه به عنوان سوغات شاخص اين روستا به حساب مي آيد. چند سال است كه «فرومد» به مركز كشت فلفل ايران تبديل شده است. هم چنين ناگفته نماند كه زيلوبافي هم مهم ترين صنعت دستي فرومد است و مي توانيد نمونه اي از زيلوهاي آن را به يادگار داشته باشيد.
روستاي «خماط» سرزمين اسطوره اي
اگر ساكن جنوب كشور يا مسافر شوش هستيد، دهكده قديمي «خماط» را از دست ندهيد؛ جايي كه در آن آرامگاه بزرگ دانيال نبي قرار دارد.
نام خماط از واژه اي عربي مي آيد. دهخدا آن را «بريان كننده گوشت» معني كرده و بيشتر ساكنان آن عرب زبان هستند. از معناي نام اين روستا مي توانيد بدانيد كه چه جاي گرم و سوزاني است! خماط 20 كيلومتر از سمت جنوب با انديمشك و 40 كيلومتر از شوش فاصله دارد، آن هم از سمت شمال.
شايد نام اين روستا براي خيلي ها ناآشنا باشد، اما آثار تاريخي اينجا بسيار شهره اند؛ در نزديكي روستاي خماط، آثار تاريخي متعددي وجود دارد كه يكي از آنها «معبد زيگورات چغازنبيل» است. اين معبد كه درست در كنار روستا خودنمايي مي كند، 1300 سال قبل از ميلاد مسيح بنا شده است. مورخان، آن را به دوره عيلاميان منسوب كرده اند و چنانچه نقل شده، يك پادشاه عيلامي به نام «ونتاش گال» دستور ساخت آن را داده است.
نماي خارجي معبد از جنس كاشي و آجرهاي لعابدار به رنگ هاي آبي، سبز و زرين فام است. اين بنا در 7 طبقه ساخته شده و انگار اين عدد 7 در آن ايام نيز قداست داشته است. البته شايد!
سرزمين اسطوره اي «خماط» كه مكان زايش فرهنگ و تمدن بوده، به غير از ميراث باستاني، جاذبه هاي معنوي زيادي براي مسافران دارد؛ موسيقي محلي عربي يكي از آنهاست. موسيقي به طور شگفت انگيزي در ميان مردم خماط رواج دارد، به ويژه در جشن ها.
گذرتان اگر به خماط افتاد، سري هم به مناطق حفاظت شده دز و كرخه بزنيد و چشم انداز مزارع نيشكر هفت تپه در ميان آب و پوشش گياهي متنوع اين منطقه را نيز ببينيد. خماط، جايي است كه در آن، نيشكر در كنار درختان اوكاليپتوس روييده و درخت كُنار و زبان گنجشك هم اين روستا را زينت داده اند.
- سه شنبه ۱۶ دی ۹۹ ۱۳:۳۳
- ۲۰ بازديد
- ۰ نظر